Geplaatst op 11 mei 2011

Vriendschappen laten we vaak verwateren. We maken het meestal niet uit met onze vrienden.

Een aantal maanden geleden had ik een inspirerende ervaring. Deze heeft er toe geleid dat ik daar anders naar ben gaan kijken en handelen.

Een dierbare vriendin vroeg of ik langs wilde komen en ze vertelde me:” Ik heb slecht nieuws, ik wil onze vriendschap verbreken”.

Dat raakte me. In plaats van de pijn van het niet goed genoeg zijn te ervaren, bleef ik liefdevol en open. In plaats van met mezelf en mijn negatieve ideeën, gedachtes (vanuit mijn negatieve zijnsovertuiging) bezig te zijn, bleef ik vragen stelllen, luisteren en ontvangen. Het heeft er toe geleid dat we een bijzonder gesprek hadden waarbij we onze vriendschap op een hele mooie manier afgerond hebben. Door samen alles uit te spreken. Helder te krijgen waar het precies over ging en afspraken te maken over hoe we hier mee omgaan. We hadden bijvoorbeeld afgesproken als we merkten dat we negatief over elkaar waren we dan met elkaar zouden praten en het op zouden ruimen.

Wat ik ook had kunnen doen in deze situatie en wat ik vroeger ook heel vaak gedaan heb, is reageren vanuit; ik ben niet goed genoeg. Verharden en dingen zeggen als: “Hoezo? Oh ja vind je dat? Dat is jouw ding, ga maar weg uit mijn leven.” En dan was ik naar huis gegaan en met shit blijven zitten. Dan dacht ik dat het aan mij had gelegen en ik iets verkeerds had gedaan.

Nu bleek uit het gesprek dat dit besluit over haar ging en haar omstandigheden en niet zoveel met mij te maken had en al helemaal niet dat zij me niet goed genoeg vond.

Tot op de dag van vandaag als ik aan deze vriendin denk is het vol liefde en ik heb geen negatief woord over haar gedacht en gezegd. Ja ik ben wel verdrietig geweest en ik heb haar gemist. Ook dat was liefde.

Uit respect voor de ander en mezelf laat ik vriendschappen niet zo maar meer verwateren.

Dank je voor het lezen. Ik wens je een mooie dag.


2 Comments

 1. Heleen
  17 december 2011

  Zucht…mooi…duidelijk…. inspirerend idd… dapper ook van jullie allebei!

  Reply
 2. Beverly
  26 februari 2012

  Nice to read your blog

  Reply

Leave a Reply