Geplaatst op 30 juni 2014

Wat doe ik zodat ik in contact ben met mijn levenslust, vitaliteit en energie?

Focus
Ik focus me op wat er wel is in plaats van op wat er niet is. Wanneer iets dat ik doe, mislukt dan betrek ik dat niet op mijn persoon maar zie ik het als iets wat ik alleen doe. Ik evalueer mijn gedrag en bedenk wat ik de volgende keer anders ga doen.

Doelen
Ik heb op elk gebied van mijn leven doelen. Ik focus mijn energie en ben gemotiveerd om in beweging te blijven en me te blijven ontwikkelen.

Dankbaarheid
Ik ben dankbaar voor grote dingen en kleine dingen. Wanneer ik wakker word, ben ik dankbaar voor het feit dat ik wakker ben. Wanneer ik met vrienden eet, ben ik dankbaar voor de mooie mensen om me heen. Wanneer ik train, ben ik dankbaar voor het werk dat ik mag doen. Wanneer het lekker zonnig weer is etc.

Lichtheid
Problemen zijn er om opgelost te worden. Fouten herstel ik. Er is zoveel om over te lachen. Dat doe ik dan ook veel en graag.

Liefde
Ik maak regelmatig bewust contact met mijn zelfliefde en mijn kwaliteiten en handel van daaruit. Ik maak bewust contact met de mensen die ik ontmoet.

Genieten
Ik geniet intens van alles wat ik doe en wat er is. Genieten is een van de belangrijkste waarden in mijn leven.

Vergeven
Ik vergeef mezelf en anderen voor fouten. Wanneer iemand iets gedaan heeft waar ik het niet mee eens ben dan spreek ik het uit en daarmee is het afgerond. Ik vergeef ook mezelf voor wat ik fout doe. Ouwe koeien loei ik niet.

Accepteren
Ik hoor vaak de term ‘loslaten’. Ik gebruik liever de term accepteren. Wanneer ik in een situatie iets krijg wat ik niet hebben wil of niet krijg wat ik wel hebben wil dan accepteer ik dat. Het is wat het is.

Mocht ik toch boosheid, frustratie, irritatie of een andere negatieve emotie creëren dan zet ik dat – zodra ik het doorheb – om in emoties die constructief zijn. Zoals teleurstelling, verdriet, gemis, verlangen etc.

Doorleven
Ik maak geregeld contact met mijn lichaam om eventuele opgeslagen en niet doorleefde constructieve emoties alsnog te uiten. Meditatie en muziek zijn mijn hulpmiddelen hierbij.

Proactief gedrag
Ik heb de regie over mijn omstandigheden en sta niet langer dan nodig stil bij een probleem maar vind een oplossing. Omstandigheden heb ik niet altijd in de hand, wel hoe ik ermee om ga en dat doe ik graag oplossingsgericht.

Ondernemen
Slapen doe ik in de uren die mijn lijf nodig heeft om te rusten en te herstellen. In de overige tijd doe ik, creëer ik, dans ik, knuffel ik etc. Wanneer ik ga slapen, zorg ik dat ik opgeruimd ben. Ik verwerk de emoties van de dag en zet negativiteit om in positiviteit. Hierdoor heb ik minder tijd nodig om te te rusten.

Waardering
Ik spreek regelmatig mijn waardering uit voor en naar anderen en ook naar mezelf.

Gezondheid
Ik stop zo min mogelijk rotzooi in mijn lichaam en zorg dat ik beweeg en goed voor mezelf zorg. Ik waardeer en respecteer mijn lichaam.

Kiezen
Ik maak bewuste keuzes en realiseer me dat ik altijd een keuze heb.

Welk gedrag kost energie?
Onzekerheid
Negatief oordelen over jezelf of ander
Klagen / zeuren
Zuchten / steunen
Negatief praten over jezelf of een ander
Roddelen
Cynisme
Boosheid
Drama
Liegen
Sarcasme
Frustratie
Agressie
Geruchten verspreiden
Onverschilligheid
Focus op fouten
Focus op wat er niet is
Faalangst
Bewijzen
Vergelijken
Vechten
Overleven
Opscheppen
Jaloezie
Onverwerkt verdriet
Beschuldigen
Smoesjes en excuses verzinnen
Dingen buiten jezelf leggen: “Het lig daar aan of aan hem of aan haar”
Macht aan omstandigheden of anderen geven
Nooit goed genoeg
Malen
Jezelf verwaarlozen
Stress
Moeten
Faken
Etc.

Leef jij optimaal of besteed je veel energie aan zaken die er niet toe doen? Veel van het gedrag wat hier boven staat, doen mensen automatisch. Het is een gewoonte of een patroon geworden. Nieuwe constructieve gewoontes en patronen creëren is op zichzelf heel eenvoudig. Maar het vergt aandacht, bewustwording en discipline. Het betekent dat je uit je comfort zone stapt en nieuwe uitdagingen aangaat en de vraag is natuurlijk of je dat ook echt wilt. Willen is stap één. Daarna is het de kunst om je bewust te worden van je gedrag en dat dan om te zetten in constructief gedrag wat energie geeft. Let maar eens op hoe jij je voelt wanneer je contact maakt met jouw lichaam. Vitaal en energiek etc? Of moe, vlak of gestrest etc? Hoe heb jij die energie gecreëerd? Hoe wil je dat de volgende keer doen?

Tijdens Goed Voelen – de Training leer je onder anderen hoe je dit doet en krijg je handvatten om dit toe te passen in de praktijk.


1 Comment

  1. Rosemarie van der Ham
    1 juli 2014

    Brenda heb ik leren kennen als een ‘amazing person ‘, een vakvrouw en een doorzetter die tot heel veel in staat is. Ik heb bij haar diverse trianingen gevolgd, waaronder ‘Goed Voelen’.

    Reply

Leave a Reply