Geplaatst op 14 februari 2015

Je kent ze wel. Mensen die even nadenken voordat ze antwoord geven. Ze stellen vaak vragen en wachten op een stilte voordat ze reageren. Het zijn de mensen die vaak worden verweten dat ze niet assertief genoeg zijn. Ik had een sessie met een cliënt waarbij de bovenstaande kenmerken te herkennen zijn in zijn manier van communiceren. Hij heeft een voorkeur voor details en is een precieze luisteraar, die kalm en goed afgewogen zijn keuzes maakt.

Wat naar voren kwam in de sessie is dat hij vaak te horen heeft gekregen dat hij een trage denker is. Hij is dit ook gaan geloven. Mensen denken dit over hem vanwege de bovenstaande kenmerken. Ze trekken een verband tussen wat er aan de buitenkant te zien is bij iemand en wat zich intern afspeelt. Omdat hij de tijd neemt om zijn keuzes te overwegen, nemen mensen aan dat hij traag denkt.

Het tegendeel is waar, zo zag hij vandaag. Mensen die sneller reageren zijn vaak mensen die in hoofdlijnen denken. Zij zien de hoofdlijn, begrijpen hem, en reageren hier vervolgens op. Zij zien niet de details, althans, zij schenken er in ieder geval geen aandacht aan. De tijd tussen het ontvangen, verwerken en verzenden van informatie is dan ook kort. Echter, mensen zoals mijn cliënt die alle hoofdlijnen en bijbehorende details zien, beperken zich in eerste instantie niet louter tot de hoofdlijnen. Zij overwegen intern direct alle details voordat zij overgaan tot reageren. Het verwerkingsproces van al deze informatie gaat in een razendsnel tempo.

De tijd tussen ontvangen en reageren is vanzelfsprekend korter wanneer iemand zich louter op de hoofdlijnen focust dan bij iemand die direct ook de details meeneemt. Echter, het oordeel dat iemand ‘traag in zijn hoofd’ is wanneer hij minder snel reageert is discutabel. Zegt de snelheid waarmee iemand reageert daadwerkelijk iets over zijn denkvermogen? Of is de late reactie de uitkomst van een complex en razendsnel informatieverwerkingsproces die hieraan voorafging?

Stel deze ‘trage denkers’ maar eens de vraag waar zij allemaal al aan gedacht hebben voordat zij reageerden op jouw vraag. Denken zij inderdaad traag? Of verwerken zij, in de tijd dat jij op reactie wacht, meer informatie dan jij ooit voor mogelijk hebt gehouden?


4 Comments

 1. Danielle
  14 februari 2015

  Heel herkenbaar. Ik zie dit nu als een acknowledgement van een kwaliteit die ik bezit, ivp iets wat ik niet kan met betrekking tot snelheid.

  Reply
 2. Marieke
  14 februari 2015

  Ik ben hier zo verschrikkelijk mee eens. Ik krijg vaak te horen dat ik een “snelle” denker ben, omdat ik alles inderdaad op hoofdlijnen scan.

  Ik ben altijd heel blij als ik met iemand mag werken die meer gedegen te werk gaat, zodat ik zelf ook wat meer rust krijg om de dingen goed te overdenken (en dan echt tot betere besluiten kom).

  Reply
 3. Sigurd
  17 februari 2015

  Mooi stuk en herkenbaar. Fijn dat er mensen zijn die dit wel zien en de ander de ruimte geeft zich uit te drukken zoals hij / zij dat wil.

  Reply
 4. Anoniem
  5 januari 2017

  Heel herkenbaar ! Gelukkig dat het juist iets heel positiefs is ..:-))

  Reply

Leave a Reply