Geplaatst op 30 mei 2012

Een teamgenoot bracht een artikel uit het NRC van 15 mei onder mijn aandacht. De titel: Liefde maakt blind, jaloezie maakt ziende.

De schrijfster: Het geldt als kwalijke emotie, waaruit zelden iets goed voortkomt: jaloezie. Ten onrechte meent Carien Karsten Psycholoog psychotherapeut en coach. Het is de motor die drijft naar wat écht belangrijk is.

Vervolgens zet zij uiteen waarom het zo is, dat volgens haar jaloezie een positieve rol kan spelen. Ze eindigt met; Om te zorgen dat jaloezie geen obsessie wordt, moet je het vooral niet negeren. Zodra je het wegdrukt, verdrijf je ook het besef wat echt belangrijk voor je is en verspil je de kans daarmee wat te doen. Laat je de jaloezie toe en gebruik je het als motor om te krijgen wat je wilt, dan is hij daarmee ook opgelost. De paradox van jaloezie is dat het blijft als je het afweert en verdwijnt als je het accepteert.

Mooi dat ze jaloezie, een negatieve emotie, weet om te zetten tot iets positiefs. Dit artikel herinnerde mij aan het volgende. Tussen mijn 18e en 25e levensjaar deed ik extreem jaloers. Mijn vriendje hoefde bijvoorbeeld maar een seconde naar een andere vrouw te kijken en ik sloeg op tilt. Vervolgens gedroeg ik me destructief: wacht maar ik pak je terug! Boos en geraakt lonkte ik vervolgens naar de eerste de beste aantrekkelijk man die voorbij kwam. Op een gegeven moment begon ik door te krijgen dat ik me zo gedroeg. Ik zag wat het mij en mijn omgeving opleverde in negatieve zin: verharding, woede, onrust en eenzaamheid. Vervolgens richtte ik mij op mijn persoonlijke ontwikkeling en ontwikkelde ik meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. Daarmee verdween mijn jaloezie. Hierdoor ervaar ik harmonie en rust.

Tijdens mijn eigen ontwikkeling en het trainen en coachen van andere mensen, zag ik dat onder jaloezie vaak een negatieve overtuiging zit. Bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg, ik ben lelijk, ik mag er niet zijn etc. Mensen zijn zeer creatief in het vermijden van de emoties die met die negatieve overtuiging gepaard gaan. Jaloezie lijkt minder erg dan de pijn van de negatieve overtuiging.

Onder jaloezie kan ook iets anders zitten namelijk, dat je niet krijgt wat je hebben wilt. Bijvoorbeeld iemand anders krijgt aandacht, ik niet. Of iemand krijgt die baan die jij zo graag wilt en jij niet.

Mensen zijn ook in deze gevallen heel creatief in vermijden zodat ze niet hoeven te voelen dat ze verdrietig en teleurgesteld zijn.

Jaloezie is dan een destructieve oplossing en gaat meestal gepaard met negativiteit. Wanneer je dit mechanisme niet meer wil gebruiken is het handig om de bron aan te pakken. Vanuit die bron werk je naar de oplossing. Door te kijken en te ervaren wat je teleurstelling is, los je hem op. Als het gaat om een negatieve overtuiging zet hem om in een positieve overtuiging.

Geloven en ervaren dat ik ok ben en alles in mij heb, heeft mij de kracht gegeven om jaloezie om te zetten in liefde.

Ik gun mijn partner, vriendin, eigenlijk alle mensen om mij heen wat ze ook maar willen. Ik gun mijzelf en anderen dat ze liefdevol met elkaar omgaan.


1 Comment

  1. Astrid
    30 mei 2012

    Erg moooi artikel, dank je wel, voor het delen :)))) dikke kusss

    Reply

Leave a Reply