Geplaatst op 11 april 2012

In mijn jeugd voegde ik mij ‘s avonds bij mijn ouders voor de televisie. Het was het ideale moment om, hangend op de bank met een zakje chips, commentaar te leveren op de beelden die voorbij flitsten. Ik was hier zeer bedreven in en kon werkelijk bij alles en iedereen wel een opmerking plaatsen:’..stom haar…’, ‘…zeur-stem…’ Soms wees mijn moeder mij daarop en zei dat ik door al dat negatief praten er niet aardiger op werd.

Destijds zat ik niet lekker in mijn vel. Ik was onzeker over van alles en nog wat en dat uitte zich onder andere in hoe ik over anderen sprak. Nu ik zelf lekker in mijn vel zit en het niet meer nodig heb om zoveel commentaar te geven; valt het mij inderdaad op dat mensen die veel roddelen en zich negatief uiten, vaak niet lekker in hun vel zitten.

Wanneer je de menselijke geest vergelijkt met een computer, dan is roddelen een computervirus. Een virus dat grote schade kan berokkenen, maar zo is geschreven dat het lijkt op normale bestanden, zodat je niet bedacht bent op kwade bedoelingen. Uiteindelijk raakt een computer ervan in de war en werkt niet meer zo goed als voorheen.

Stel je voor dat jouw vriendin een nieuwe partner heeft en van een andere vriendin heb je gehoord dat hij een sulletje-eerste-klas is en geen ruggengraat toont. Haar woorden prenten zich in jouw geheugen, zonder je bewust af te vragen wat haar motivatie is om je dit te vertellen. Misschien vind zij het niet prettig dat jullie vriendin een partner heeft of misschien is ze met hem in de buurt onzeker geworden en zegt ze het op grond van haar angst en haar vooroordeel. Het kan je onbewust beïnvloeden. Wanneer je aan tafel zit met jouw vriendin en haar nieuwe partner, dan kan je door een andere bril naar hem kijken. Misschien praat je er zelfs met anderen over om je gelijk te krijgen of om het verhaal te checken. Misschien verpest het zelfs jullie relatie, terwijl een ongefundeerde roddel de oorzaak is.

Vaak hoor ik: ‘Ja, maar het is ook wel eens lekker om te roddelen en het is niet zo erg’

Een valse mededeling, hoe waar in de ogen van de verspreider het ook mag lijken, kan de communicatie tussen mensen afbreken en iedereen die ermee in aanraking komt besmetten. En zo wordt het gif van roddelen eindeloos verspreid.

Roddelen zorgt ervoor dat mensen zich bewust of onbewust onveilig voelen, dat spontaniteit verdwijnt, dat er eenzaamheid ontstaat en dat mensen geen kans krijgen om zich te bewijzen of om gedrag of fouten te corrigeren.

Is er een manier om de verspreiding tegen te gaan en ons systeem schoon te houden?

Ik heb ervaren dat opschonen helpt. Zodra iemand over een ander roddelt, verzoek ik diegene dit te bespreken met de persoon in kwestie. Dit was erg confronterend voor mijzelf, aangezien dit een beroep deed op mijn mechanisme van graag-aardig-worden-gevonden en dit kan eindigen in het verlies van een vriendschap of contact. Wanneer ik zelf iets tegen iemand te zeggen heb is het belangrijk voor me om eerst te bepalen wat mijn aandeel in het verhaal is; ben ik bijvoorbeeld teleurgesteld, boos of verdrietig? Door met mijn aandeel te dealen, zakt mijn emotie en kan ik dingen weer helderder zien. Als er dan nog iets overblijft voor de ander, vertel ik dat de ander met een suggestie erbij.

Op dit moment heb ik een vriendenkring, waarin we niet of nauwelijks roddelen. Voor mij is het belangrijk dat we eerlijk en oprecht zijn naar elkaar. Mijn vrienden heb ik gevraagd om niet negatief over mij te praten met anderen, zonder het er ook met mij over te hebben. Ik ga zelfs zo ver dat roddelen het einde van een vriendschap kan betekenen.

Het is confronterend, want ook ik moet er aan geloven. Ik vind het belangrijk om zelf te doen wat ik ook van anderen vraag.  Ik roddel wel eens, maar met vrienden bespreek ik ook alles wat ik over hen te zeggen heb. Ik houd het niet voor me.

Ik ben onder andere geïnspireerd door het boek “De vier inzichten” van Don Miguel Ruiz.

 


1 Comment

 1. Bianca
  11 april 2012

  Lieve Brenda, Dank je wel!

  Ik heb dit mee gemaakt….. Iemand met een mening over mij, heeft daar veel over gepraat in mijn vriendenkring. Iedere keer weer opnieuw, al die roddels! Het gebeurd echt na een tijdje geloven ze het allemaal en heeft diegene zijn gelijk.
  Wel zonder dat ik erbij ben, zonder dat er iemand me er een vraag over heeft gesteld, zonder dat je in de gelegenheid wordt gesteld er iets aan te doen. Roddels hebben er bij mij toe geleid dat ik uit deze vriendenkring ben gestapt na mij eerst inderdaad eenzaam gevoeld te hebben. Nu zie ik dat roddelen niets met helderheid te maken heeft, het zijn meningen van mensen die niet durven te veranderen. Veilig in de groep want anders kan het je ook gebeuren dat er over je geroddeld wordt. Het erge is dat in zo’n kring dat toch wel gebeurd, alleen ben je er nooit bij….

  Reply

Leave a Reply