Geplaatst op 20 juli 2012

Wanneer ben je jezelf? Schokkend voor sommigen maar waar; je kunt niet iemand anders zijn dan jezelf. Je kan je wel anders voordoen en jouw gedrag aanpassen, maar dan blijf je nog steeds wie je bent.

Wij zeggen vaak ‘ik ben zo’, maar we verwijzen dan niet naar ons persoon maar naar ons gedrag en onze handelingen.  Ik lieg bijvoorbeeld wel eens. Als iemand vraagt hoe het met mij gaat en ik geen zin heb om dat te vertellen zeg ik dat het goed gaat. Soms lieg ik dan, omdat dat helemaal niet zo is. Ben ik een leugenaar? Nee, want als ik een leugenaar zou zijn dan zou ik nooit iets anders kunnen doen dan liegen. Wie ik ben kan ik niet meer veranderen. Mijn gedrag wel. Dat is eenvoudig wanneer je weet hoe.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wat je bent en wat je doet, dat is dus niet hetzelfde. Het is logisch dat we dit denken, want van kleins af aan wordt het op één hoop gegooid. Wanneer je bijvoorbeeld iets omgooide, dan zeiden opvoeders  ‘jij bent stout’. Wanneer je een goed antwoord op een kennisvraag gaf, zeiden ze ‘je bent slim!’. Over het algemeen zeggen opvoeders niet ‘jij bent lief, wat je nu doet is stout’.

Ik vind het belangrijk dat mijn zoontje Timme het onderscheid meekrijgt tussen wat hij is en wat hij doet. Zo zeg ik tegen Timme: ‘Jij bent lief, wat je nu doet is onhandig’. Timme is lief, waardevol, prachtig, mooi, geweldig, liefdevol, slim en alle andere kwaliteiten en talenten die mensen hebben. Hij doet soms dingen die in de verste verte niet lijken op één van die kwaliteiten. Ik vind het belangrijk dat hij weet dat dat niets zegt over hoe mooi en liefdevol hij is als mens. Ondertussen zegt Timme zelf ook: ‘Hij doet dom hè mama, hij is niet dom’.

Gedrag kun je veranderen. Wat je bent niet.

Je bent al authentiek of jezelf, alleen hoe opereer nu vanuit die authenticiteit? Door stil te staan bij wat je voelt, wat je doet en te kijken naar wat voor jou goed aanvoelt. Mensen zijn gewend om te luisteren naar anderen en te volgen wat er gezegd wordt. Mensen willen graag goedkeuring, ergens bijhoren of aardig gevonden worden. Hierbij vergeten mensen soms naar zichzelf te luisteren en waar te nemen wat voor hen klopt.

Waarom zou je  jezelf zijn en opereren vanuit jouw authenticiteit?

Omdat mensen dan het gelukkigst zijn en dat de meeste energie geeft. Het meest eenvoudige voorbeeld zijn kinderen. De meeste jonge kinderen hebben zich nog niet aangepast, hebben nog niet allerlei mechanismen ontwikkeld waarmee ze zichzelf beperken. Alles wat zij doen, doen ze 100%: lachen, huilen, spelen, iets willen, etc. Volwassen mensen die opereren vanuit hun authenticiteit zijn voor veel mensen aantrekkelijk. Je herkent het ook en mensen willen vaak graag bij dat soort mensen zijn.

Waarom doen mensen het dan niet?

Soms omdat ze zich hier niet bewust van  zijn. En vaak omdat ze niet weten hoe en bang zijn om iets anders te doen dan hun gewoontes en comfortabele gedrag. Mensen blijven dan liever opereren vanuit een voor hun bekend terrein, ondanks dat ze hoge prijzen hiervoor betalen.


Leave a Reply