Geplaatst op 13 maart 2014

Onderstaande informatie deel ik met toestemming van mijn cliënt.

Een dame die een team aanstuurt van twaalf mensen binnen een gerenommeerd advies bureau wil graag meer inspirerend leiderschap inzetten binnen haar team. Ze wil dat de afdeling totaal autonoom functioneert en dat ze niet meer nodig is. Om dit te bereiken wil ze graag haar leiderschap nog meer ontwikkelen en haar sabotage strategieën aanpakken. We hebben samen een aantal maanden uitgetrokken voor dit traject waarbij we elkaar één keer per maand of indien nodig, vaker ontmoeten.

Tijdens de afgelopen meeting vertelde zij over een gesprek wat ze met een collega had. Ik wees haar op haar lichaamshouding, haar gezichtsexpressie en haar toon. Ze werd zich door middel van vragen bewust dat ze haar medewerkers aan het opvoeden is in plaats van hun leider te zijn. Een destructief mechanisme.

Een mechanisme dat voortkomt uit haar ervaringen in het verleden. Nu doet ze dit niet alleen op de werkvloer maar ze kwam erachter dat ze ook haar partner op sommige vlakken aan het opvoeden is. Waar haar medewerkers stil verzet tonen door middel van minder motivatie te hebben en verantwoordelijkheden af te schuiven, verzet haar partner zich mondig. Hij voelt aan dat hij opgevoed wordt, gaat in de aanval en zo ontstaan er allerlei conflicten. Het is niet aan de partners om elkaar op te voeden. Tenminste niet in een gezonde relatie.

Hoe ontstaat dat opvoeden?

Mensen kiezen hun partner en willen met die partner iets uitwerken wat ze niet uitgewerkt hebben met hun ouders. Dat kan bijvoorbeeld gaan over behoeften die genegeerd zijn. Ze zoeken vaak een partner uit die de behoeften ook niet vervult. En ze gaan dan proberen om die partner zo te veranderen zodat ze die behoeften alsnog vervullen. Als dat zou lukken dan hebben ze wat met hun ouders onaf was, alsnog afgemaakt via hun partner.

Stel je voor dat een moeder geen verantwoordelijkheid neemt, niet goed voor zichzelf zorgt en zich als slachtoffer van haar omstandigheden opstelt. Haar dochter zoekt, meestal niet bewust, een partner die dat ook doet. Misschien in een andere vorm, maar het is hetzelfde mechanisme. Soms kiest ze iemand die hetzelfde doet als haar moeder soms juist iemand die het tegenovergestelde doet of dat het het tegenovergestelde lijkt. Haar partner kan bijvoorbeeld in eerste instantie een sterk iemand lijken en helemaal niet op haar moeder lijken, maar als ze dan wat verder kijkt, blijkt dat diegene zich ook als slachtoffer opstelt bijvoorbeeld doordat hij vaak boos wordt en daar geen verantwoordelijkheid voor neemt.

Ze doet er dan alles aan om haar partner te veranderen. Leest hem de les, probeert hem te helpen om de verantwoordelijkheid te nemen en niet meer boos te worden, wijst hem op zijn gedrag, manipuleert. Ze zet van alles in om het voor elkaar te krijgen. Want als de persoon verandert, verantwoordelijkheid neemt en niet meer boos wordt dan is het voor haar gevoel afgemaakt en is ze tevreden. Maar dat lukt vaak niet. Mensen veranderen hun gedrag alleen vanuit hun eigen motivatie.

Je hebt meer kans van slagen op een gezonde relatie wanneer je vrij bent van je verleden. Vrij zijn betekent dat je al je (kinder)verdriet verwerkt hebt en wanneer het nodig is jezelf en je ouders vergeven hebt.

 


4 Comments

 1. Mirjam Mastop
  14 maart 2014

  Hoi Bren,

  Goed verhaal. Ik herken alles, maar dan heb ik het andersom ervaren. Begin dit jaar “gewoon” besloten om niet meer vast te houden aan een oud verhaal.

  Met Cor een proces gedaan tijdens de MIW. Ik wilde niet langer meer vasthouden aan het vader-dochter verhaal. Moest wel even een bruggetje over, maar nu hebben we weer een leuke en fijne samenwerking. Als vrijwilligers geven we Salsa les in Leiden. De fijne vriendschap die we ooit hadden is in ere hersteld.
  In principe heb ik natuurlijk een geamputeerd deel in mezelf genezen en geniet meer van mezelf.

  Veel liefs en succes!
  Mirjam

  Reply
 2. Marijn
  15 maart 2014

  Hé lieve lieverd!

  Ik wil gewoon even zeggen dat ik jou echt een supervrouw vindt! Gewoon lekker doen! Krachtig! Een voorbeeld zijn, zelf zijn, kwetsbaar zijn en dit ook tonen (wauw….) love you with all of my hearth!…
  Xx marijn

  Reply
 3. Marieke
  24 maart 2014

  Mooi verhaal en ik weet zeker dat deze dame bijzondere dingen gaat doen met alle kracht die vrijkomt na open en vrij (ik weet hoe mooi het is). Prachtig inzicht, trots om dit te lezen!

  Liefs

  Reply
 4. Johnk157
  19 mei 2014

  very nice post, i certainly love this web site, keep on

  Reply

Leave a Reply