Geplaatst op 31 januari 2012

Authentiek leven, dat is mijn streven. Omdat ik denk dat in de relatie tot mijzelf en anderen het voor mij nu, het hoogst mogelijk haalbare is. In de gespreken met de mensen om mij heen merk ik dat meer mensen dit bezig houdt. Authentiek leven betekent opereren vanuit mijn zelfliefde. Mijn keuzes maken – behalve de keuzes waar logica voor nodig is –  vanuit die bron en op basis van intuïtie.

Rond mijn 25ste levensjaar werd ik me ervan bewust dat ik ver verwijderd was van mijn authenticiteit. Hoe ik mezelf presenteerde, de keuzes die ik maakte, het werk dat ik deed, de kleding die ik droeg, hoe ik mij gedroeg, waren veelal gebaseerd op wat ik dacht dat anderen van mij verwachtte. Veel dingen ondernam ik niet want stel je voor, wat zouden ze ervan kunnen denken. Ik liet mezelf niet echt zien want stel dat ik er op aangesproken of afgewezen zou worden.

Later kreeg ik het inzicht dat ik mijn imago ook inzette om een idee wat ik over mezelf had te verbergen voor anderen. Een overtuiging over mijzelf die niet waar was, maar waar ik wel in geloofde en die niemand anders mocht zien. Ik heb diverse trajecten en trainingen gevolgd waardoor ik steeds weer ervaarde hoe het was om in contact te zijn met mijn authenticiteit, mijn zelfliefde. Sinds vorig jaar februari weet ik ook hoe ik dat, op dagelijks basis, in elke situatie, welke omstandigheid dan ook, kan doen en toepassen. Want ondanks al mijn werk aan mezelf en trainingen, zette ik regelmatig mijn imago in.

Eén van de definities volgens Wikipedia
1. imago
Uitspraak: iˈmaxo het -woord imago’s Zelfst. Naamw. beeld dat mensen hebben van (iets of iemand). Synoniem: image `Hij heeft het imago van een vrouwenverleider.`
Gevonden op http://www.woorden.org/woord/imago

Wat ik bedoel is dat gedrag wat je laat zien op momenten dat je onzeker bent. Je doet dat om die onzekerheid te verbergen. Je imago is een kwaliteit van jou, die je overdrijft. Mensen zijn zich vaak niet bewust van dit gedrag. Ik zelf had destijds een lieve vriendin nodig om me hierop te wijzen.

Wij mensen zijn creatieve wezens. Zo zijn er heel veel soorten imago’s die we inzetten: de harder werker, het kleine meisje, de superwomen, de macho, de grappenmaker of clown, de niceguy, de allesweter, de pleaser, de guru, de ongenaakbare, de brave, de intellectueel, de spirituele, de hulpeloze, de sexy verleidster, de stoere, de betweter, de slungel, het domme blondje, de altijd vrolijke, de nerd, etc. Zodra ik vanuit mijn imago opereer heeft het niets met meer met mijn authenticiteit te maken maar verberg ik dat ik eigenlijk onzeker ben.

Ondertussen heb ik de bron van mijn onzekerheid aangepakt. Ik heb een intensief programma gevolgd en doe met regelmaat een oefening die ik daar geleerd heb. Ondertussen train en coach ik anderen met hetzelfde materiaal omdat de resultaten zo bijzonder zijn. Ik kan zeggen dat ik nauwelijks meer vanuit mijn imago opereer. Als ik het in een percentage uit zou drukken zou ik zeggen 2 tot 4%.

De volgende stap is op twee gebieden in mijn leven.
Die eerste komt vanuit mijn idee dat ik na zoveel jaren ervaring als trainer ik het toch echt zou moeten weten. Totale onzin en het rijmt ook niet met wat ik preek: ik blijf altijd leren, ik ben nooit klaar. Maar toch doe ik het. Het uit zich bijvoorbeeld wanneer ik feedback krijg op mijn vakgebied van een collega of wanneer ik word beoordeeld. Afgelopen jaar tijdens een opleiding moesten we oefenen. Dat gaat zo: Een groep van 20 mensen kijken naar je terwijl jij voor de groep zit en een oefen cliënt coacht. Ik was aan de beurt, gedachtes als ok nu moet ik het goed doen, benauwd gevoel en nog voor ik tegenover mijn oefencliënt zat, dook ik regelrecht mijn: ik ben niet goed genoeg in. Direct wanneer ik vanuit die overtuiging opereer is mijn coaching waardeloos. Er is geen contact mogelijk. Creativiteit is nul, ik word traag in mijn hoofd en ik heb de energie van een zoutzak. Mijn imago is dat ik het zou moeten weten. Dus feedback geven aan mij is onmogelijk want ik moet bewijzen dat ik het weet en dus luister ik niet. Het tweede gebied is in relatie tot mijn moeder. Het is zo makkelijk om dan in oude overtuigingen te stappen.
Mooie stappen om aan te werken in de komende tijd.


Leave a Reply